Artículos y Capítulos de libro

ARTÍCULOS EN REVISTAS INTERNACIONALES

1. Francisco Alarcón Elvira , Violeta T. Pardío-Sedas, David Martínez Herrera, Rodolfo Quintana Castro, Rosa María Oliart Ros, Karla López Hernández, Argel Flores Primo and Karen Ramírez Elvira. 2020. Comparative Survival and the Cold-Induced Gene Expression of Pathogenic and Nonpathogenic Vibrio Parahaemolyticus from Tropical Eastern Oysters during Cold Storage. International Journal of Environmental Research and Public Health 17:1836.
2. Arfaxad Aguilar Acosta, Argel Flores Primo, David I. Martínez Herrera, Violeta T. Pardío Sedas, Karla M. López Hernández, Sóstenes R. Rodríguez Dehaibes, Elissa Chávez Hernández. 2020. Extracción y estabilidad de la Azadiractina A en extractos de neem (Azadirachta indica) obtenidos con enzimas y disolventes. Revista Agrociencia 54:89-100.
3. Karla López Hernández, Violeta Pardío Sedas, Sóstenes Rodríguez, Víctor Suárez Valencia, Isaura Rivas Mozo, David Martínez Herrera, Argel Flores Primo, Roxana Uscanga Serrano. 2018. Improved microbial safety of direct ozone-depurated shellstock Eastern oysters (Crassostrea virginica) by superchilled storage. Frontiers in Microbiology 9(Art.2802):1-16. DOI: 10.3389/fmicb.2018.02802
4. Gabriela R. Hernández-Carbajal, David I. Martínez-Herrera, Violeta T. Pardío-Sedas, Rodolfo Quintana-Castro, J. Francisco Morales-Álvarez, Karla M. López-Hernández, Rosa M. Olliart Ros, José A. Villagómez- Cortés, Javier C. Huerta-Peña. 2018. Identificación de Brucella abortus a partir de queso fresco artesanal de vaca en Veracruz, México. Revista Agrociencia 52:55-66.
5. Violeta T. Pardío, Argel Flores, Karla M. López, David I. Martínez, Ofelia Máquez, Krzysztof N. Waliszewski. 2018. Effect of endogenous and exogenous enzymatic treatment of green vanilla beans on extraction of vanillin and main aromatic compounds. Journal of Food Science and Technology 55(6):2059–2067. DOI: https://doi.org/10.1007/s13197-018-3120-3
6. Argel Flores-Primo, Violeta T Pardío-Sedas, Karla López-Hernández, Leonardo Lizárraga-Partida, Roxana Uscanga-Serrano. 2015. Crecimiento y sobrevivencia de Vibrio parahaemolyticus en ostión americano (Crassostrea virginica) almacenado en refrigeración. Salud Pública de México 57(3):211-218.
7. López-Hernández K. M., Pardío-Sedas V., Lizárraga-Partida L., Williams J. J., Martínez-Herrera D. Flores-Primo A., Uscanga-Serrano R. 2015. Seasonal abundance of Vibrio cholerae non O1/non O139 chxA+ in oysters harvested in a coastal lagoon of Mexico’s Gulf coast: a seafood safety risk concern. Food Control 53:46-54.
8. López-Hernández. K. M., Pardío-Sedas. V. T., Lizárraga-Partida. L., Williams J. J., Martínez-Herrera. I. D., Flores-Primo. A., Uscanga-Serrano. R., Rendón-Castro. K. 2015. Environmental parameters influence on the dynamics of total and pathogenic Vibrio parahaemolyticus densities in Crassostrea virginica harvested from Mexico’s Gulf coast. Marine Pollution Bulletin 91:317-329.
9.  López-Hernández KM, Pardío-Sedas VT, Williams JJ. 2014. Evaluación del riesgo microbiológico a Vibrio spp en alimentos de origen marino en México. Salud Pública de México 56(3):295-301.
10.  Argel Flores-Primo, Violeta Pardío-Sedas, Leonardo Lizárraga-Partida, Karla López-Hernández, Roxana Uscanga-Serrano, Reyna Flores-Hernández. 2014. Seasonal abundance of total and pathogenic Vibrio parahaemolyticus isolated from American oysters harvested in the Mandinga Lagoon System, Veracruz, Mexico: implications for food safety. Journal of Food Protection 77(7):1069-1077.
11.  Violeta Pardío, David Martínez, Argel Flores, Dora Romero, Víctor Suárez, Karla López, Roxana Uscanga. 2012. Human health risk of dietary intake of rganochlorine pesticide residues in bovine meat and tissues from Veracruz, México. Food Chemistry 135(3):1873-1893.
12.  Pardío V. T., Ibarra N. de J., Waliszewski K. N,  López K. M. 2007. Effect of coumaphos on cholinesterase activity, hematology and biochemical blood parameters of bovines in tropical regions of Mexico. Journal of Environmental Science and Health, Part B, 42:4, 359-366.

 

CAPÍTULOS DE LIBRO

1. Francisco G. Alarcón Elvira, Violeta T. Pardío Sedas*, David Martínez Herrera, Rodolfo Quintana Castro, Rosa M. Oliart Ros, Karla M. López Hernández, Argel Flores Primo y Karen Ramírez Elvira. Variación estacional del riesgo a la salud por consumo de ostión contaminado por Vibrio parahaemolyticus. 2019. En: Avances en Investigación Agrícola, Pecuaria, Forestal, Acuícola, Pesquería, Desarrollo Rural, Transferencia de tecnología, Biotecnología, Ambiente, Recursos naturales y Cambio climático. Medellín, Ver., México, Algo 3, Núm.1, pp. 1222-1239.
2. Gabriela Romina Hernández Carbajal, David I. Martínez Herrera, Violeta T. Pardío Sedas, Rodolfo Quintana Castro, Karla Ma. López Hernández, Rosa María Oliart Ros, José Francisco Morales Alvarez, José A. Villagómez Cortés, Javier C. Huerta Peña. 2019. Factores de riesgo asociados a brucelosis por consumo de queso fresco en Veracruz, México. En: Avances en Investigación Agrícola, Pecuaria, Forestal, Acuícola, Pesquería, Desarrollo Rural, Transferencia de tecnología, Biotecnología, Ambiente, Recursos naturales y Cambio climático. Medellín, Ver., México, Algo 3, Núm.1, pp. 976-987.
3. Violeta Pardío, Irma Wong, Leonardo Lizárraga, Karla López, Argel Flores, Guadalupe Barrera, Francisco Elvira, Carlos Fernández. 2018. Survival differences of Vibrio vulnificus and Vibrio parahaemolyticusstrains in shellstock oysters (Crassostrea virginica) from harvest to sale: A risk perspective. En:Diarte Peña G. and Escamilla Montes R. (eds.). Molluscs. IntechOpen, London, UK.
4. Argel Flores, Violeta T. Pardío, Karla M. López, Dora L. Pinzón, María D. Marriezcurrena, Arfaxad Aguilar, Elissa Chávez, Sóstenes R. Rodríguez. 2018. Biopesticide of Neem obtained by enzyme-assisted extraction: An alternative to improve the pest control. En: Soil Contamination. Editorial IntechOpen. DOI: 10.5772/intechopen.80028. Available from: https://www.intechopen.com/books/soil-contamination-and-alternatives-for-sustainable-development/biopesticide-of-neem-obtained-by-enzyme-assisted-extraction-an-alternative-to-improve-the-pest-contr
5.  Gabriela Romina Hernández Carbajal, David Itzcoatl Martínez Herrera, Violeta Trinidad Pardío Sedas, Rodolfo Quintana Castro, Karla María López Hernández, Rosa María Oliart Ros, José Francisco Morales Álvarez, José Alfredo Villagómez Cortés, Javier Cruz Huerta. Identificación molecular de Brucella spp. en muestras de queso fresco de vaca en Veracruz, México. 2018. Avances en investigación Agrícola, Pecuaria, Forestal, Acuícola, Pesquería, Desarrollo rural, Transferencia de tecnología, Biotecnología, Ambiente, Recursos naturales y Cambio Climático (pp. 1620-1629). Veracruz, México. Editorial. INIFAP. CP. UV. UACH. AVC. ITBOCA. ITUG. ITSH. UPH.
6. Blanca Lilia Gabriel Véjar, David Itzcóatl Martínez Herrera, Karla María López Hernández. 2017. Identificación de Brucella spp. en un rebaño ovino del municipio de Perote, Ver. En: V. J. C. Vinay, V. A. Esqueda E., O. H. Tosquy V., A. Ríos U., M. V. Vázquez H., C. Perdomo M. (Comps.). Avances en investigación Agrícola, Pecuaria, Forestal, Acuícola, Pesquería, Desarrollo rural, Transferencia de tecnología, Biotecnología, Ambiente, Recursos naturales y Cambio Climático (pp. 895-903). Veracruz, México. Editorial. INIFAP. CP. UV. UACH. AVC. ITBOCA. ITUG. ITSH. UPH.
7. Colorado Galán J. J., Pardío Sedas V. T., Martínez Herrera D. I., Flores Primo A., López Hernández K. M., Cortés Hernández J. H., Vázquez Navarrete J., José Morales Álvarez y López Merino A. 2016. Aislamiento e identificación de Brucella spp. en quesos artesanales de leche de vaca y cabra expendidos en la zona centro del estado de Veracruz. En: A. López-Malo, Ma. T. Jiménez M., R. Ávila S. (Comps.). Inocuidad Alimentaria: memorias del congreso (pp. 15-22). Puebla, México: Editorial UDLAP.
8. Pardío-Sedas V. T., López-Hernández K. M., Flores-Primo A. 2015. Quantitative risk assessment in seafood. En: I. Yüksel G., E. Esteves, A. Diler (Eds.), Handook of Seafood: Quality and Safety Maintenance and Applications (pp. 209-221). New York, USA: Editorial Nova Publishers.